Translate

zaterdag 21 september 2013

Olijfboom

De olijfboom heeft nu wel al twee olijven aan de takken!

In het najaar worden de olijven geplukt. In Griekenland worden er zeilen onder de bomen gelegd en dan aan de boom geschud of met een harkje er afgehaald.
Het scheelt dit jaar dat ik mezelf die moeite kan besparen!
Volgens het Voedingscentrum  produceert een olijfboom 5 tot 10 kilo olijven per jaar. Dat is voldoende voor 1 tot 2 liter olijfolie. 90% van de olijven wordt gebruikt voor de productie van olijfolie.

nog wat olijfolie weetjes:

  • Extra vergine olijfolie heeft een zuurgraad die lager is dan 0,8%
  • Koude persing houdt in dat de temperatuur onder de 27 graden blijft en daardoor een betere smaak en kwaliteit heeft
  • De olie moet bewaard blijven tussen de 12 en 18 graden.
  • Olie die in de maand oktober en november uit de pers komt is groen, wordt daarna geleidelijk geler. Door toevoeging van chlorofyl lijkt het een verse olie!
  • De kleur is ook afhankelijk van het ras en de bodem soort
  • Olijfolie wordt al 5000 jaar gebruikt
nou, fijn om te weten met mijn twee olijven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten