Translate

dinsdag 13 mei 2014

Knossos, Crete

Knossos, Κνωσσός
 een heel verhaal.......


Het paleis van (waarschijnlijk) koning Minos op Kreta, 4 km vanaf Heraklion. Rond 1878 heeft Sir Arthur Evans tijdens opgravingen (voor nieuwbouw) onderzoek gedaan naar de sporen, die later bleken vanaf de Minoïsche tijd ( 2000 VC) te bestaan.Het bouwwerk zou gebouwd zijn door Daedalus, 4000 jaar geleden, waarin het doolhof (Labyrint) voor de Minotuarus verwerkt was.

De minotuarus werd opgesloten in het labyrint en werd gevoed met mensen. Deze zeven jongen mensen kwamen ieder jaar vanuit Athene om geofferd te worden aan de Minotuarus. Geheel niet aardig, daar Minos ook weer ruzie had met de koning van Athene, deze had namelijk uit jalouzie de zoon van Minos, Androgeus laten vermoorden. De koning van Athene, Aegeus ( van de latere Aegeïsche zee) liet zijn zoon Theseus tegen zijn zin vertrekken naar Kreta om de minotuarus te gaan verslaan. Theseus kreeg hulp van de dochter van Minos, Ariadne. Zij gaf hem een bol wol om zo de terugweg te doen vinden in het doolhof. De Minotiarus werd verslagen, Theseus vaarde terug naar Athene, maar vergat het beloofde witte zeil te vervangen door de zwarte, als teken dat hij de Minotaurus had verslagen. Toen Aegeus het zwarte zeil zag, wierp hij zich van de rotsen en pleegde zelfmoord. De zee werd naar hem vernoemd, dat dan weer wel.
Weer een zijsprongetje, waar ook een zee naar vernoemd is, is de zoon van Daedalus, Icarus. Minos liet hen namelijk niet het eiland Kreta verlaten omdat hij het labyrint gemaakt had. Daedalus had vleugels gemaakt ter ontsnapping, maar zijn zoon was eigenwijs en vloog zo hoog hij kon. De bijenwas smolt en Icarus stortte in zee.



Terug naar Knossos. Sir Edward Evans heeft er wel zijn eigen charme  aan toegevoegd hoe het paleis er mogelijk uit gezien had. Bijzonder is dat er toen al 4000 jaar geleden een rioleringsstelsel gemaakt is. Waarom is die kennis niet verder uitgediept streep verloren gegaan en moet je nu heden ten dage nog steeds in Griekenland je WC papiertje in een prullenbak stoppen?


Sissi Crete

SissiSissi is een klein dorpje aan de zee op de noord kust van Kreta. Het heeft een schattig baaitje met omringt diverse restaurantjes en winkeltjes.

Ten zuiden van Sissi bevindt zich Epano Sissi (Boven Sissi) en dat is een zeer mooi traditioneel Kretenzisch dorpje.
25 km verder oostwaarts kom je in Agios Nicolaos en 40km west waarts ligt Iraclion, de hoofdstad van Kreta.